Zgodovina dentalne implantologije

Per-Ingvar Brånemark, rojen 3. maja 1929 je švedski ortopedski kirurg in raziskovalni profesor, oče moderne dentalne implantologije. Leta 1952 je prišlo v Brånemarkovih ključnih študijah do dokaza, da titana vgrajenega v spodnjem delu nog kuncev ni bilo možno odstraniti po obdobju zdravljenja.

V dentalni medicini je izvajanje oseointegtracije vpisano v sredini leta 1960 kot rezultat Brånemarkovih raziskav.V letu 1965, ko je bil Brånemark profesor anatomije na Univerzi v Göteborgu, kjer vgradijo zobni vsadek v prvega človeka – Gosta Larsson.

Gosta je umrl leta 2005, z originalnim vsadkom še vedno v sebi tudi po 40 letih delovanja.

Leta 1982 je v Torontu, Brånemark predstavil delo, ki ga je začel pred 15 leti v Göteborgu. . Njegovo odkritje in uporaba oseointegracije ali biološkega zlitja kosti na tuje snovi, je brez primere znanstvena dokumentacija implantologije, katera do takrat ni bila poznana. Na konferenci v Torontu je dobil splošno priznanje, da je vsadek znan pod metodo Brånemark eden izmed najbolj pomembnih znanstvenih prebojev na področju zobozdravstva od poznih 1970.

Brånemark Osseointegration Center (BOC) je poimenovan po svojem ustanovitelju, ustanovljenem leta 1989 v Göteborgu na Švedskem.

Brånemarkovo revolucionarno odkritje o oseointegraciji je za sfero dentalne implantologije postalo priznano in vključeno v šolske zobozdravstvene programe in usposabljanja.

· Oseintegracija izhaja iz grške besede osteon – kost in Latinske – integrare – celotno. Izraz se nanaša na neposredno strukturno in funkcionalno povezavo med kostjo in površino za nosilne umetne vsadke.

Oseointegracija je povečala znanost medicinskega zraščanja kosti in skupnih tehnik nadomeščanja kosti .

Oseointegracija je opredeljena tudi kot oblikovanje neposredne povezave med vsadkom in kostjo brez posredovanja mehkih tkiv.

Neposreden stik kosti in površino vsadka se lahko mikroskopsko preveri.

Zobni vsadki, vključno z mini zobnimi vsadki so daleč glavni na tem področju uporabe.

Sistem Brånemark zobnih vsadkov se danes imenuje Nobel Biocare.

Ta slika prikazuje mikroskopsko histološki del kosti integriran(rdeče barve) na površini titanovega zobnega vsadka (črna barva).