Zobna protetika

Pomanjkanje posameznih zob je vsekakor potrebno nadomestiti.

Nadomestilo prednjih zob je zelo pomembno ne samo iz estetskega vidika, temveč tudi zaradi pravilnega ugriza hrane. Nadomestilo zadnjih zob pa je pomembno, ne le zaradi mletja hrane, temveč tudi zaradi stabilnosti in funkcioniranja celotne spodnje tretjine obraza in čeljusti oz. čeljustnega zgloba, katerega s pravilno funkcijo in diagnostiko postavljamo v pravilen položaj na spodnjem delu lobanje.  Poleg tega se s čvrsto oporo onemogoča nadaljnje izgubljanje ostalih zob.

Izgubljene zobe je mogoče nadoknaditi z začasnim fiksom (krone ali mostiček), mobilno (protezo) in kombinirano protetiko (fiksno in mobilno delo in implantati).

Pacient se lahko odloči za izdelavo protetičnih nadomestkov cenejših kvalitetnih materialov kot je akrilat, pa vse tja do visoko kvalitetnih brezmetalnih, porcelanastih oz. keramičnih materialov. Pri našem delu uporabljamo najboljšo nemško keramiko ali po želji abrazivno keramiko v kombinaciji z visoko vrednimi metali (zlato, titan ali jeklo).

KRONA

Zobne krone so protetični nadomestki, katere pričvrstimo na zobne vsadke ali na izbrušene zobe. Uporabljamo jih v primeru izgubljene funkcije ter estetike zoba, tj. v primeru, ko je zob oslabljen v korenu ali pa je poškodovan v tolikšni meri, da na njem ni več mogoče izdelati zalivke. Iz estetskega vidika, lahko z zobnimi kronami rešimo problem spremenjene barve zob, kot tudi problem neravnih in nagnjenih zob.

MOSTIČEK

Mostiček je fiksni protetični nadomestek, ki v zobni vrzeli, nadomesti manjkajoče zobe. Namestimo ga lahko na naravne zobe, kot tudi na vgrajene zobne vsadke. Mostiček ohrani razumljivost govora, funkcijo žvečenja in podpira tkivo ustnic na način, da se ohrani naravna skladnost obraznih potez.

PROTEZE

Služijo kot nadomestilo za delno brezzobe ali popolnoma brezzobe čeljusti in na podlagi tega obstajajo delne ali popolne proteze.
Tako novi uporabniki protez, kot tisti, ki jih uporabljate že dlje časa, veste, da predstavlja navadna proteza največ težav na spodnji čeljusti, saj vas mnogokrat ovira pri ugrizu ali žvečenju določene hrane. Prav tako pa vam pogosto manjka samozavesti pri govorjenju saj navadna proteza ne daje občutka stabilnosti.

FIKSNE PROTEZE NA MINI IMPLANTATIH

Fiksne proteze prav tako služijo kot nadomestilo delno brezzobe ali popolnoma brezzobe čeljusti. S pomočjo mini zobnih vsadkov, so čvrsto pritrjene na čeljustno kost, kar v primerjavi z mobilnimi protezami, izboljša kakovost nošenja in žvečenja hrane ter brez strahu, da bi se proteza premikala ali snela. Poseg je hiter in v kolikor pacient izpolnjuje določene pogoje, je izvedljiv že v enem dnevu.
PREDNOSTI FIKSNIH PROTEZ:

  • nemoteno grizenje in žvečenje hrane;
  • na vaš jedilnik lahko dodate hrano, ki je prej niste mogli uživati;
  • ni potrebe po uporabi lepil in pričvrstilnih krem;
  • izboljša se gostota kostne strukture in zmanjša možnost ostalih oralnih obolenj;
  • ni potrebna dograditev kosti, kar pomeni, da ni dodatnih stroškov.

FIKSNE PROTEZE ALL ON 4

All on 4 je tehnika v zobozdravstvu, s katero s pomočjo štirih zobnih vsadkov, nadomestimo vse zobe v čeljusti. S to metodo lahko nadomestimo izgubljena tkiva in hkrati vrnemo podporo ust in licu ter na ta način omogočimo normalno funkcijo žvečenja.

All on 4 je zanesljiv koncept za vse paciente, ki:

  • nosijo delno ali totalno protezo in iščejo fiksno rešitev;
  • imajo le še nekaj posameznih zob;

S fiksno protezo all on 4, boste ponovno brezskrbno žvečili in se samozavestno smejali.