Kaj sploh so implantati – zobni vsadki?

Mogoče ste celo slišali za njih, mogoče celo razmišljali o njih kot rešitvi za vaše težave z zobmi, ampak dejansko… niste zares prepričani kaj so!

Torej gremo…

Definicija – Zobni vsadek je umetna nadomestitev zoba z materialom iz titana v obliki vijaka.
Ta vijak ni kot vsak drug vijak, ki ga lahko kupite v trgovini z vijaki. Pravzaprav je veliko bolj zapleten, izdelan iz počasnega iz zelo nadzorovanega postopka, ki zahteva uporabo najsodobnejše tehnologije, ki ima za posledico tehnično popoln in zelo drag izgled.

Zobni vsadki so narejeni iz titana, ker (kot je ugotovil dr. Branemark leta 1952) titan oseointegrira s kostmi, kar pomeni – da se biološko zraste s kostjo.
Na sliki lahko vidite, kako je kost zrasla okoli zobnega vsadka in se vezala na njega!

Uporaba zobnih vsadkov je postala bolj pogosta, ker so postopki postali bistveno lažji in stopnja uspešnosti bistveno večja z leti uporabe.

Tukaj je nekaj glavnih razlogov zakaj se ljudje odločajo za njih:

Estetika – zobni vsadki izgledajo lepo in občutek z njimi je dober. Zobni tehniki lahko s svojim dolgoletnim znanjem, uporabo pravilnih materialov ter tehnologije dosegajo izredne rezultate, da so videti kot naravni zobje

Udobje – zobni vsadki so tako dobra zamenjava zob, da hitro pozabite, da niso pravi.

Trajnost – zobni vsadki ponujajo trajno rešitev za izgubo zob. Vežejo se na čeljust in postanejo del nje, vez pa je tako močna kot naravna korenina. Končan zobni vsadek je tako močen in vzdržljiv kot naravni zob.

Izboljšano oralno zdravje – od kar zdravljenje z zobni vsadki vključuje vstavljanje na mesta kjer ni zob in ne vpliva na preostale zdrave zobe, ki ostanejo nedotaknjeni in s tem dolgoročnega izboljšanja zdravja ustne votline. Poleg tega z vstavljanjem zobnih vsadkov stimuliramo kostno maso in preprečujemo njeno izgubo. Ko se zob izpuli se kost ne spodbuja in se prične zmanjševati – topiti.

Izboljšano higieno – posamezni zobni vsadki omogočajo lažji dostop med zobmi, normalno vsakodnevno zobozdravstveno oskrbo in na ta način boljšo ustno higieno.